8 Resepi Sambal Paling Sedap Anda Wajib Cuba

Hidangan sambal bagaikan suatu kemestian setiap kali kita menjamah nasi bersama keluarga dirumah. Dalam tak sedar bertambah makan. Dan penyediaan sambal tidaklah sesusah mana dan boleh dipelbagaikan.

Resepi Sambal

Berikut kami kongsikan 8 resipi sambal yang boleh anda cuba. Ikutilah kreativiti dan cita rasa masing-masing.

1. SAMBAL KUNYIT

Bahan:
  • 1/2 kilo kunyit.
  • 1/2 kilo halia.
  • (Kunyit dan halia dibersihkan, hiris kasar dan goreng dengan sedikit minyak. Goreng garing kemudian dikisar. Boleh guna pengisar kering atau basah. Jika guna pengisar basah, tambahkan sedikit air).
  • 2 labu bawang putih, dihiris halus.
  • Bawang merah, hiris halus.
  • 4 sudu atau lebih lada hitam.
  • 1/4 cawan air asam pekat.
  • Garam dan gula secukup rasa.
  • Ikan bilis - di goreng dan ketepikan. Boleh ditukar dengan ikan/daging rebus atau bakar.

Cara:
  • Kunyit halia yang dikisar terus dimasak tanpa minyak hingga sedikit kering.
  • Kacau selalu untuk elakkan hangit - lagi bagus jika guna non stick pan.
  • Apabila sudah kering, masukkan air asam. Garam gula secukup rasa.
  • Dikuali yang lain tumis bawang putih dan bawang merah dengan sedikit minyak - tumis hingga wangi - ketepikan.
  • Bila halia dan kunyit sudah kering, masukkan tumisan bawang putih dan bawang merah, masukkan juga lada hitam.
  • Kacau rata dan bolehlah dihidang dengan ikan bilis, daging, ayam atau ikan.

2. SAMBAL TEMPOYAK MENTAH

Bahan:
  • 10 tangkai cili padi.
  • 5 tangkai cili merah.
  • 1 mangkuk kecil tempoyak.
  • 1 sudu besar gula.
  • 4 ulas bawang merah.
  • Garam dan gula.

Cara:
  • Tumbuk cili padi, cili merah dan bawang merah.
  • Setelah lumat, masukkan gula, garam dan tempoyak.
  • Gaul hingga sebati.

3. SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS

Bahan:
  • 1 mangkuk ikan bilis.
  • 5 tangkai cili padi.
  • 3 tangkai cili merah.
  • ½ labu bawang besar.
  • 1 ulas bawang putih.
  • 3 cm kunyit hidup.
  • ½ labu bawang besar – potong 8.
  • 1 helai daun kunyit.
  • 1 senduk tempoyak.
  • Garam dan gula.

Cara:
  • Tumbuk cili padi, cili merah, kunyit hidup, bawang putih dan bawang merah sehingga lumat.
  • Kemudian tumiskan bahan yang telah ditumbuk sehingga kering.
  • Selepas itu, barulah masukkan bawang besar, ikan bilis, daun kunyit, tempoyak, gula dan garam secukup rasa.
  • Masak hingga kering dan angkat.

4. SAMBAL NANAS

Bahan:
  • 300 gm nanas – racik halus.
  • ½ cawan cili padi.
  • 2 sudu kecil gula.
  • 1 sudu kecil garam.
  • 1 sudu besar belacan.
  • ½ labu bawang besar.
  • ½ cawan asam jawa.
  • Sedikit air masak.

Cara:
  • Tumbuk cili padi, belacan dan bawang besar.
  • Kemudian masukkan belacan, tumbuk hingga hancur.
  • Akhir sekali masukkan gula dan garam diikuti air asam jawa.
  • Setelah sebati, masukkan nanas yang telah diracik halus.
  • Gaul rata.

5. SAMBAL KICAP

Bahan:
  • 20 tangkai cili padi.
  • 4 ulas bawang putih.
  • 3 ulas bawang merah – mayang halus.
  • 1 sudu besar gula pasir.
  • 1 sudu kecil gula merah.
  • 1 cawan kicap manis.
  • 2 sudu air limau kasturi.

Cara:
  • Tumbuk cili padi dan bawang putih.
  • Kemudian masukkan kicap manis, gula pasir, gula merah dan bawang merah.
  • Setelah sebati, barulah masukkan air limau kasturi.

6. SAMBAL BELIMBING

Bahan:
  • 8 biji belimbing buluh – belah dua.
  • 1 labu bawang besar.
  • 1 sudu besar belacan.
  • 15 tangkai cili padi.
  • 3 sudu air asam jawa.
  • Gula dan garam.

Cara:
  • Tumbuk cili padi dan bawang besar, sehingga lumat.
  • Setelah hancur, masukkan belacan, tumbuk lagi hingga lumat.
  • Masukkan air asam jawa, belimbing, garam dan gula ikut rasa.
  • Sebatikan rasa.

7. SAMBAL BERLADA

Bahan:
  • 20 tangkai cili padi.
  • 10 tangkai cili merah.
  • ½ biji tomato.
  • Gula dan garam.
  • Minyak untuk menumis.
  • ½ cawan asam jawa.

Cara:
  • Tumbuk cili padi dan cili merah. Bila dah hancur baru tumbuk tomato. Tumis sehingga garing.
  • Akhir sekali, baru masukkan air asam jawa bersama garam dan gula.
  • Sebatikan rasa.

8. SAMBAL MANGGA

Bahan:
  • ½ biji mangga muda – racik.
  • ½ cawan cili padi.
  • 2 sudu kecil gula.
  • 1 sudu kecil garam.
  • 1 sudu besar belacan.
  • 1 biji tomato.
  • ½ labu bawang besar.
  • ½ cawan asam jawa.
  • Sedikit air masak.

Cara:
  • Tumbuk cili padi hingga hancur, lepas itu masukkan bawang besar dan belacan.
  • Apabila sudah lumat, masukkan tomato, belacan, gula dan garam.
  • Tumbuk hancur, barulah letakkan air asam jawa dan mangga muda.
  • Gaul sebati.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: sajionline