Khasiat Dan Manfaat Beta Karoten Untuk Kesihatan

Beta karoten adalah sejenis pigmen berwarna merah jingga garang, salah satu nutrisi paling penting untuk membantu kesihatan mata, yang banyak terdapat pada tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan, sinonim dengan lobak merah, labu merah dan ubi keledek.

Apa itu Beta karoten

Produk dan makanan yang mengandungi karotena sangat bermanfaat untuk kesihatan, kerana bahan ini adalah pendahulu biokimia provitamin A atau retinol, yang diperlukan untuk banyak proses penting dalam tubuh manusia.

Retinol adalah antioksidan yang kuat. Pengambilan makanan berkarbonat yang kerap menyumbang kepada:
  • memperlahankan proses penuaan.
  • mencegah perkembangan penyakit kanser.
  • meningkatkan sifat perlindungan badan.
  • mempercepat penyembuhan luka.
  • merangsang pengeluaran kolagen.
  • pencegahan kerosakan visual.
  • menguatkan gigi dan tulang.
  • normalisasi fungsi jantung dan saluran darah.
  • pencegahan aterosklerosis.

Beta karoten juga sangat popular dengan sifat antioksidannya yang mampu menjaga sel kulit dari kerosakan yang terjadi, juga sering digunakan sebagai pewarna makanan.

Apakah beta-karoten berbahaya?

Adalah dipercayai bahawa semua vitamin sangat berguna, dan perlu diambil sebanyak mungkin tetapi dalam kes vitamin A, perkara tidak begitu mudah: Overdos boleh menjadi sangat berbahaya, kerana dalam tindakannya, vitamin ini jauh lebih dekat dengan hormon.

Terdapat dua bentuk vitamin A

1. Beta-karoten, dianggap sebagai pendahulunya atau, secara saintifik, provitamin. Di sini organisme hidup tidak dapat menghasilkannya, dan ia perlu diperolehi melalui pemakanan sayuran.

Beta-karoten itu sendiri sangat berguna dan diperlukan untuk tubuh kita, adalah antioksidan yang kuat, namun hanya sebahagian daripada bahan ini ditukar menjadi vitamin A, kerana dipercayai bahawa daripada 12 molekul beta karoten, hanya satu bahagian akan diproses menjadi vitamin.

2. Retinol atau vitamin A, boleh disintesis dari beta-karotena dan kita masih boleh mendapatkannya dalam bentuk tulen dari produk haiwan, ayam dan ikan, serta dari multivitamin.

Dan dalam bentuk retinol, vitamin A boleh menjadi sangat toksik kerana ia sangat mudah diambil secara berlebihan dalam bentuk suplemen.

MANFAAT BETA KAROTEN

Barah

Penambahan Beta Karoten nampaknya tidak mengurangkan risiko barah (kanser) secara keseluruhan mahupun barah-barah tertentu seperti barah pankreas, kolorektum, prostat, payudara, melanoma mahupun barah kulit.

Bukti penemuan tidak menyokong sebarang peranan bagi Beta Karoten dalam merawat barah, malah paras yang tinggi boleh meningkatkan risiko barah paru-paru bagi perokok dan bekas perokok.

Ini barangkali kerana Beta Karoten tidak stabil dalam paru-paru yang terdedah kepada asap rokok di mana ia membentuk metabolit β-Karotena teroksida yang boleh merangsang enzim yang membioaktifkan karsinogen.

Kesihatan Tubuh

Makan makanan yang mengandungi karotena disyorkan untuk orang yang mengalami sistem imun yang lemah, keletihan kronik, serta semasa wabak selesema dan ARVI, dengan pengambilan secara kerap bagi membantu menormalkan proses metabolik.

Pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan yang tinggi kandungan beta karotena adalah pencegahan terbaik dari penyakit mata, terutamanya untuk mereka yang mengidap penyakit seperti kebutaan malam, glaukoma dan katarak.

Beta Karoten juga diketahui mengandungi enzim anti-radang dan mampu menyembuhkan luka, kerana mempunyai kesan yang baik ke atas dermis dan membran mukus.

Selain itu, Beta Karoten juga digunakan untuk rawatan penyakit ulser trophik, furunculosis, psoriasis, luka terbakar.

Beta Karoten juga dapat membantu meningkatkan rembesan perut, serta sebagai rawatan gastrik dan ulser.

Katarak

Telah dikaji kesan pengambilan vitamin antioksidan untuk mencegah dan membantutkan perkembangan katarak berkaitan penuaan dengan menguji penambahan Beta Karoten, Vitamin C dan Vitamin E ke atas pesakit untuk mengkaji perbezaan dalam risiko katarak, pengekstrakan katarak, progresi katarak, dan pembantutan kemerosotan dalam ketajaman penglihatan.

Bagaimanapun, kajian-kajian ini tidak mendapati sebarang kesan perlindungan oleh penambahan Beta Karoten untuk mencegah dan membantutkan katarak berkaitan penuaan.

Atlet

Orang yang terlibat dalam sukan perlu menggunakan banyak mineral, vitamin dan bahan yang lain, termasuk karotena.

Atlet mempunyai proses metabolik lebih cepat daripada orang yang tidak bersukan atau kekurangan masa untuk bersenam.

Beta karotena adalah antioksidan terkuat dan oleh kerana aktiviti fizikal yang kuat meningkatkan proses oksidatif, ia akan menyingkirkan radikal bebas. Dengan karotena, latihan yang kerap akan membantu proses ini.

Beta karotena akan membantu meningkatkan metabolisme dan itulah sebabnya ia merupakan komponen penting dalam kompleks vitamin-mineral.

Dos harian?

Dos harian Beta karotena ialah 5mg, walau bagaimanapun, wanita hamil dan menyusu, serta atlet profesional serta individu yang mempunyai keadaan imunodeficiency, adalah selamat jika pengambilan dos yang lebih tinggi dari yang disyorkan ini.

Di samping itu, penggunaan sayur-sayuran dan buah-buahan kaya karotena, dalam dos yang lebih tinggi, disyorkan untuk orang yang tinggal di kawasan yang mengalami suhu udara yang rendah.

Sumber Beta karotena

Beta karotena terdapat dalam buah-buahan dan sayuran yang mempunyai warna kuning, oren dan merah.

Karotena ditemui dalam kepekatan yang tinggi dalam wortel, buckthorn laut, limau, pasir, rosehip, bayam, bawang putih liar, seledri, mangga, peach, bawang putih, bawang hijau, lada merah manis, melon, salad, aprikot, brokoli, labu, tomato, Dill, lada hijau manis, kacang hijau, tembikai, ceri, plum, kentang, hati, susu, keju kotej dan mentega.

Kebaikan Dan Keburukan Beta karotena

Pengambilan Beta karotena yang tidak mencukupi pada keseluruhannya akan melemahkan sistem imun tubuh.

Selain itu, kekurangan Beta karotena dalam tubuh manusia akan memberikan beberapa kesan buruk, antaranya:
  • kualiti penglihatan berkurangan.
  • kehilangan rambut dan kuku rapuh.
  • peningkatan kekeringan membran mukus mata.
  • kerapuhan tulang dan gigi rapuh.
  • kehilangan selera makan.
  • gangguan tidur.
  • keabnormalan dalam perkembangan janin (semasa kehamilan).

Namun, pengambilan berlebihan karotena di dalam badan, juga berbahaya, kerana ia boleh menyebabkan:
  • keracunan.
  • mual.
  • muntah.
  • gatal-gatal.
  • sakit di sendi.

Satu lagi tanda pengambilan berlebihan karotena adalah, warna kulit akan bertukar warna kekuningan, namun keadaan ini tidak berbahaya.

Selepas mengurangkan pengambilannya, tubuh akan mengeluarkan lebihan melalui air kencing serta peluh dan warna kulit akan kembali menjadi normal.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2