Khasiat Buah Hawthorn Untuk Kesihatan

Buah hawthorn memiliki banyak kandungan berkhasiat dan bermanfaat untuk membakar lemak, melancarkan pencernaan usus serta meningkatkan kekebalan tubuh kerana kandungannya yang berkhasiat tinggi.

Buah Hawthorn

Buah hawthorn juga dipercayai dapat membantu melangsingkan badan serta meredakan angina, iaitu rasa ngilu di bahagian dada.

Satu kajian terhadap 60 pesakit angina menunjukkan bahawa, selepas diberi 180mg ekstrak hawthorn atau plasebo setiap hari selama tiga minggu, tahap aliran darah ke jantung mereka kembali normal dan tidak lagi menderita ngilu di dada.

Antara manfaat lain termasuklah menurunkan kolesterol tinggi, mengurangkan perut kembung, menghalang penyerapan lemak pada usus dan menghilangkan (detox) racun berbahaya pada tubuh.

KANDUNGAN KHASIAT HAWTHORN
  • Flavonoids : hyperoside, luteolin-7-glucoside, rutin, quercetin, vitexin dan vitexin rhamnosides.
  • Oligomeric procyanidins and flavans: catechin dan epicatechin polymers.
  • Triterpene derivatives: oleanolic acid dan ursolic acid.
  • Organic acids: citric acid, tartaric acid dan ascorbic acid.
  • Simple phenolics: chlorogenic acid dan caffeic acid.

MERAWAT GASTRIK

Semasa di dalam perut, serat Hawthorn berkembang sehingga 10 kali ganda daripada saiz asal dan bertukar menjadi seperti jeli (agar-agar).

Di peringkat ini Sekem Psyllium memainkankan peranan penting. Ia akan memerangkap segala minyak dan lemak yang ada di dalam perut.

Disamping itu, ia juga membantu mencuci kotoran di dinding perut dan membantu mempercepatkan penyembuhan luka di dalam perut sekiranya ada. Hasilnya, ia membantu merawat penyakit gastrik.

Semasa melalui sistem usus (deodenum, usus kecil dan usus besar), Hawthorn yang telah kembang dan menjadi jeli akan menyental dinding saluran usus dengan membuang lemak, minyak dan kotoran lain yang melekat di dinding usus.

Proses ini selain membantu "Villi", tempat penyerapan zat-zat makanan atau ubatan, menjadi lebih bersih dan bertindak lebih berkesan.

Ia juga akan membantu melicin dan melembutkan saluran usus agar pergerakan peritalsis menjadi lebih kuat.

Menguatkan pergerakan peritalsis ini sangat penting kerana pergerakan sisa makanan di dalam saluran usus bergantung kepada pergerakan ini.

Hasilnya:
  • Zat makanan dapat diserap dengan lebih baik.
  • Memudahkan proses pembuangan air besar.
  • Membantu merawat penyakit buasir.
  • Membantu merawat penyakit usus dan angin.
  • Membantu menyah toksik dalam usus.
  • Membantu mencegah toksik, gas dan bahan kotoran daripada najis masuk kedalam saluran darah.
  • Membantu membersihkan sistem darah.
  • Membantu menguatkan antibodi dalam darah.
  • Membantu melancarkan perjalanan darah.

Peranan buah Hawthorn adalah membantu menghadamkan makanan, melembut dan mengembangkan saluran darah, mengurangkan paras kolestrol (30.8%), melancarkan perjalanan darah (37.5%), meningkatkan imun badan dengan menguatkan antibodi didalam darah.

Ekstrak Buah Hawthorn di peringkat antarabangsa lebih dikenali sebagai herba untuk membantu merawat penyakit jantung, tekanan darah tinggi, lelah, sakit sendi, masalah penghadaman dan masalah kulit.

JANGAN MAKAN BERLEBIHAN

Khasiat Buah Hawthorn

Sebagai peringatan, Hawthorn berry tidak digalakkan untuk wanita mengandung dan ibu yang menyusu.

Jadi, berapa buah hawthorn boleh dimakan dalam sehari?

Tidak lebih dari 150 gram, kerana ia boleh menyebabkan penurunan tekanan darah dan menurunkan kadar degupan jantung.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

-Sentiasapanas.com