Cara Membuat EM (Effective Microorganism), Paling Mudah Dan Murah

EM atau Effective microorganisms adalah campuran bakteria yang dihasilkan daripada proses penapaian secara semulajadi yang terkawal, tanpa sebarang pengubahsuaian dari segi genetik ataupun kimia.

Cara Buat Effective Microorganism

EM selamat digunakan, 100% organik dan terdiri daripada bakteria fotorop, bakteria laktik asid (boleh ditemui dalam bahan tenusu), yis (yang terdapat dalam roti), aktinomiset dan kulat penapaian.

Mikroorganisma ini secara fisiologi sesuai antara satu sama lain dan hidup bersama dalam kultur cecair.

Apa Manfaat EM?

Effective microorganisms atau EM ialah campuran mikroorganisma anaerobik yang mempunyai kesan baik terhadap proses pembentukan produk pertanian.

Contohnya, bakteria asid laktik yang menggalakkan proses penapaian bahan tanaman seperti rumput untuk dijadikan silaj.

Terdapat tiga kumpulan mikroorganisma dalam cecair EM iaitu bakteria fotosintetik (Rhodopseudomonas spp.) bakteria asid laktik (Lactobacillus spp.) dan yis (Saccharomyces spp.).

Selain itu, mikroorganisma Bokashi yang terhasil daripada peraman sisa buah-buahan dan sayur-sayuran pula boleh dijadikan baja cecair, kerana ia terdapat secara semula jadi dalam persekitaran.

Apa yang menariknya, bahan makanan boleh digunakan untuk membiakkan mikroorganisma tersebut untuk dijadikan campuran mikroorganisma bermanfaat.

Bakteria baik hasil kultur campuran dari mikroorganisma hidup inilah yang sangat bermanfaat dalam membantu merencatkan pertumbuhan bakteria patogen (bakteria jahat) yang ada dalam ekosistem tanah.

Sifat EM

Sifat EM secara amnya ialah cecair berwarna kuning coklat, berbau enak dan berasa masam.

EM sangat sesuai digunakan dalam bidang pertanian dan penternakan untuk mengawal bakteria jahat, meningkatkan mutu dan hasil pengeluaran.

BOLEHKAH BUAT SENDIRI EM?

EM boleh di beli tetapi agak mahal dan ia sebenarnya boleh dibuat (kultur) sendiri dengan perbelanjaan yang murah.

Di Asia, EM telah diproses sehingga menjadi 4 jenis EM (EM1, EM2, EM3 & EM4) dan sangat berkesan bergantung kepada cara penggunaannya.

Kali ini saya akan menunjukkan cara-cara membuat sendiri EM, tapi sebelum itu, mari kita ketahui bagaimana sebenarnya EM terbentuk.

Jenis-jenis EM

EM1 mengandungi Primary lactic acid bacteria (lactic acid produced in metabolism), Yeast (Yis) dan Photosynthetic bacteria.

Semua bakteria ini berada dalam nisbah yang ideal.

EM2 pula mengandungi lebih micro-organisms daripada EM1 dan terdapat lebih daripada 10 jenis yang terdiri daripada 80 spesies.

Mikro organisma ini wujud sebagai satu konsortium. Microbes yang wujud dalam EM2 adalah photosynthetic bacteria, fungi, yeasts (yis) atau molds dan sebagainya.

EM2 dikultur dalam cecair dengan ph7 dan disampan pada ph 8.5 dan populasi micro-organisms dalam cecair dianggarkan 1 bilion cells/gram cecair.

EM2 mengandungi 90% bakteria photosynthesis dan bakinya adalah micro-organisms.

EM3 dikultur dalam medium cecair dan disimpan pada ph 8.5. Populasi micro-organisms dalam cecair adalah 1 bilion cells/gram cecair.

EM4 mengandungi 90% lactobacisslus spp. dan micro-organisms yang mengasilkan lebih lactic acid.

EM4 dikultur dalam medium cecair dengan kandungan ph 4.5. Populasi micro-organisms adalah sama seperti diatas, iaitu 1 bilion cells/gram cecair.

Perbezaan diantara EM1, EM2, EM3 dan EM4 adalah kandungan micro-organisms di dalamnya.

Jenis yang terbanyak digunakan di Asia bagi memajukan pertanian dan perikanan adalah EM4.

BAHAN-BAHAN

Bahan-bahan yang digunakan untuk mengkulturkan EM adalah:-
  • Sayuran yang dibuang, kekacang.
  • Kulit buah-buahan seperti papaya, pisang, rambutan dsbnya.
  • Dedak padi.
  • Molasses (Gula merah).
  • Air basuhan beras.

Cara-caranya:

Masukkan sayur-sayuran dan kulit buah-buahan ke dalam satu bekas (tong). Gaul supaya bercampur dan tutup rapat.

Tutup rapat dan biar ia mereput selama seminggu. Bila ditutup, pada awalnya bakteria jenis aerobic akan hidup dan memakan sisa-sisa tadi dan mengeluarkan bau yang agak busuk.

Akibat ditutup rapat, bakteria aerobic akan kehabisan bekalan oksigen dan akan mati. Peranan seterusnya akan dimainkan oleh bakteria anerobic yang mampu hidup tanpa oksigen.

EM1

Lepas 1 minggu, tapis bahan pepejal yang tinggal dan cecair kekuningan yang di dapati itu adalah EM1.

EM2

Cecair EM1 dicampur semula dengan sayuran dan kulit buah-buahan yang lain dan ditutup rapat sekali lagi. Selepas 1 minggu tapis untuk dapatkan cecairnya. Itu adalah EM2.

EM3

Cecair EM2 dicampur pula dengan dedak, air basuhan beras dan Molasses (Gula merah).

Nisbah campuran adalah seperti berikut:
  • Contoh: 1 liter EM2: 1 kilo gula merah : 10 liter air.
  • Tutup rapat dan biarkan selama 1 minggu. Hasilnya adalah EM3.

EM4

EM3 dibiarkan selama 1 minggu lagi tanpa membuat apa-apa dan hasilnya adalah EM4.

EM4 yang sudah berjaya dihasilkan mampu bertahan selama 6 bulan dalam penyimpanan yang baik.

Simpan ditempat yang dingin dan tidak terkena sinaran matahari.

Apa itu MOLASSES?

Molasses adalah produk sampingan daripada proses penghasilan gula dan banyak digunakan dalam industri pertanian dan penternakan.

Terdapat beberapa jenis molasses yang berbeza berdasarkan warna, bentuk, kepekatan dan rasa.

Terdapat banyak kegunaan molasses ini, diantaranya adalah:
  • Digunakan sebagai silaj makanan ternakan.
  • Digunakan bersama EM (microbs baik) dalam mempertingkatkan kesuburan tanah.
  • Digunakan bersama baja foliar seperti rumpai dan kompos teh untuk mempertingkatkan kesuburan tanaman.
  • Molasses juga boleh dicampurkan bersama dengan baja foliar (semburan) yang dapat membantu untuk meningkat kesuburan tanaman.

Walau bagaimanapun, tidak semua penternak dengan mudah mendapatkan Molasses, namun anda boleh membuatnya sendiri dengan mudah.

Caranya, sediakan Gula merah sebanyak 500 gram dan Air bersih 500 ml.

Panaskan 500 ml air sehingga mendidih dan masukan 500 gram gula merah.

Aduk sehingga terlarut rata dalam air, kemudian sejukkan.

Kapasiti penggunaan Molasses bergantung kepada keperluan ketika anda membuat sendiri EM seperti diatas.

CARA GUNA EM

EM yang telah dihasilkan sendiri ini adalah EM pekat dan perlu dicairkan apabila hendak digunakan.

Kaedah:
  • Sembur pada tanah, pokok dan kawasa persekitaran.
  • Tambah EM dalam makanan dan minuman ternakan.
  • Sembur pada najis, lantai dan bangunan ternakan.
  • Masukkan EM dalam kolam ternakan.

2 sudu makan EM dicampurkan dengan 1 liter air dan boleh digunakan dengan cara menyiram terus ke tanaman, semburan di kandang ayam atau dimasukkan ke dalam minuman ayam setiap hari.

Kadar kekerapan semburan boleh dibuat seminggu sekali. Seeloknya disembur di awal pagi atau lewat petang.

Elakkan menyembur di waktu tengah hari atau ketika pancaran matahari terik. Ini agar mikrob EM tidak mati.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: PMO