Cara Panggang Badam Yang Rangup Dan Sedap

Kacang badam selain sedap dimakan sebagai snek, ia juga mengandungi pelbagai khasiat seperti vitamin B dan E, kaya dengan magnesium, zat besi, potasium, tembaga dan banyak lagi namun, badam lebih enak dimakan sekiranya dibakar atau dipanggang sehingga rangup.

Cara Panggang Badam

Jika ada diantara anda menghadapi masalah untuk merangupkan kacang badam, kami ingin berkongsi petua bagaimana mahu merangupkan kacang ini.

Cara Memanggang Badam

Cara Panggang Badam

Susun kacang badam ke dalam loyang yang bersih tanpa minyak dan pastikan tidak ada badam yang saling bertindih.

Panaskan oven hingga suhu 300 °F (149-220 °C) dan panggang badam dalam oven selama 15-20 minit sehingga aroma kacang terhidu dari oven.

Perhatikan kacang dengan teliti kerana badam cepat hangus. Jangan terlebih bakar kerana badam mudah pahit.

Bahagian dalam kacang badam yang sudah masak akan berwarna kecoklatan dan memiliki rasa yang ringan serta agak manis.

Kemudian, angkat kacang badam dari oven. Tabur kacang badam dengan garam secukup rasa, adun rata dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

-SENTIASAPANAS.COM