Fungsi Penting Vitamin A, C, B12 Dan Mineral Kepada Kesihatan Tubuh

Selain berfungsi untuk membentuk sel darah, vitamin dan mineral juga memiliki fungsi penting lain bagi kesihatan tubuh untuk proses metabolisme atau tenaga, oenzym, antioksidan, neurotopik dan mengawal pelepasan sistem neurotransmitter, sistem imuniti, menghasilkan hormon dan membantu menghasilkan sel baharu.

Fungsi Penting Vitamin

Mineral terbanyak dalam tubuh manusia adalah kalsium dan kerana itulah pengambilan jumlah kalsium dalam tubuh harus dipenuhi dengan baik, agar tidak menimbulkan masalah yang berhubungan dengan kekurangam kalsium seperti osteoporosis.

Beberapa kesan kekurangan vitamin dan mineral, antara lain adalah keletihan kerana penghasilan tenaga tidak efisien, akibat defisit mineral dan vitamin sehinga kekurangan tenaga.

Vitamin dan mineral sendiri membentuk tenaga dalam sel tubuh manusia yang disebut mitochondria.

Kekurangan mineral dan vitamin juga menyebabkan masalah fungsi untuk mencerna makanan atau disebut koenzym.

Ia akan menyebabkan makanan sukar dicerna dan menyebabkan nutrisi makanan tidak diserap dengan baik oleh tubuh.

Kekurangan vitamin dan mineral juga boleh menyebabkan masalah saraf dalam tubuh manusia, kerana vitamin dan mineral berfungsi untuk mengawal pelepasan neurotransmitter ke semua sistem saraf dalam tubuh.

Jika kekurangan vitamin dan mineral, maka ketika otak mengarahkan tangan untuk bergerak, akan sukar kerana saraf bermasalah.

Berikut kami senaraikan fungsi penting vitamin dan mineral kepada kesihatan tubuh manusia, juga kesan buruk jika terlebih pengambilannya.

1. Vitamin A

Ia juga dikenali sebagai Retinol, penting untuk:
  • Tumbesaran kanak-kanak yang sempurna.
  • Penglihatan yang baik (mencegah dan kadang-kala memulihkan rabun malam) untuk kanak-kanak dan orang dewasa.
  • Kulit yang sihat.
  • Lapisan selaput mukosa didalam tubuh.

Kekurangan Vitamin A boleh menyebabkan:
  • Penurunan daya tahan kepada jangkitan.
  • Kulit kasar, kering dan berjerawat.
  • Masalah penghadaman.
  • Batu karang (ginjal).
  • Rabun malam.
  • Penyakit mata, termasuk xerophthalamia, dimana ia boleh menyebabkan buta.

Sumber Vitamin A yang baik adalah:
  • Hati, telur.
  • Marjerin.
  • Susu penuh krim dan susu rendah lemak.
  • Beta Carotene dari makanan (terdapat dengan banyaknya di dalam labu, lobak, aprikot, mangga, betik dan buah dan sayur yang berwarna kuning/oren dan merah serta dalam sayuran daun hijau seperti bayam, sawi, lobak putih dan ubi bit) yang akan ditukar kepada Vitamin A oleh tubuh kita.

Keracunan:
  • Vitamin A larut lemak dan ianya disimpan dalam badan dan sekiranya suplemen berlebihan diambil secara berlebihan.
  • Dalam kes yang teruk, kemungkinan berlaku rabun penglihatan, tekanan tinggi dalam otak, dan keguguran rambut.

2. Vitamin C

Kepentingan:
  • Vitamin C juga dikenali sebagai asid askorbik.
  • Ia penting untuk pembentukan dan pengekalan kolagen, iaitu sejenis protein yang mengukuhkan kedudukan sel badan.
  • Ia sangat mustahak untuk tulang dan gigi, untuk pembuluh darah dan penyembuhan luka.
  • Vitamin C juga membantu dalam proses metabolisma beberapa jenis asid amino dan hormon.
  • Ia juga memiliki kesan antioksida dengan membantu badan mengeluarkan kumuhan karcinogenik hasil dari proses metabolisma yang digelar sebagai radikal bebas.

Kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan:
  • Skurvi.
  • Kurang daya tahan.
  • Pendarahan gusi.

Sumber Vitamin C yang baik adalah:
  • Jambu batu.
  • Betik.
  • Belimbing.
  • Mangga.
  • Buah Sitrus (Limau).
  • Sayuran berdaun hijau.

Keracunan:
  • Cirit birit.
  • Ganguan gastro usus.
  • Pembentukan batu karang (ginjal).
  • Penambahan asid urik.

3. Vitamin B 12

Kepentingan:
  • Vitamin B 12 atau Cobalamin, dalam kombinasi dengan Folacin (Vitamin B 12 juga dikenali sebagai Asid Folik).
  • Ia digunakan dalam pembentukan sel darah merah.
  • Ia juga membantu dan mengekalkan pelindung selaput saraf.

Simptom kekurangan Vitamin B 12 adalah:
  • Pernicious Anemia.
  • Lumpuh otot dan urat saraf.

Sumber:
  • Daging.
  • Ikan.
  • Ayam/itik.
  • Produk tenusu.
  • Telur.
  • Hati.

4. Zat Besi

Zat besi adalah mineral yang diperlukan untuk kebaikan kesihatan dan kehidupan. Kebanyakan daripada zat besi dalam tubuh manusia terdapat di sel darah merah-hemoglobin dan kepentingannya adalah:
  • Pembentukan hemoglobin dalam sel darah merah.
  • Pembentukan myoglobin dalam otot.
  • Pembawa oksigen.
  • Terlibat dalam penggunaan tenaga.

Secara amnya kekurangan zat besi boleh menyebabkan:
  • Anemia.
  • Simptom ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ dikalangan kanak-kanak.
  • Keletihan.

Sumber:
  • Hati.
  • Beef.
  • Ayam/itik.
  • Ikan.
  • Cengkerang.
  • Telur.
  • Kekacang.
  • Kacang kering.
  • Buah prun kering.
  • Jus buah prun.
  • Bijiran yang ditambah dengan zat besi.
  • Gandum penuh.
  • Roti yang diperkaya dengan galian dan bayam.

Keracunan:
  • Boleh merosakkan hati dan pankreas.
  • Kemungkinan peningkatan risiko untuk barah dan penyakit jantung.

5. Asid Folik

Juga di kenali sebagai Folate, diperlukan untuk menghasilkan sel baru terutama sel darah merah.

Kekurangan:
  • Kelesuan.
  • Keletihan.
  • Kurang daya tumpuan.
  • Cepat marah.
  • Pening.
  • Jantung berdebar.
  • Sesak nafas.
  • “Neural tube Defect” (kekurangan semasa mengandung).

Sumber:
  • Kekacang.
  • Sayur daun berwarna hijau.

6. Kalsium

Kepentingan:
  • Terlibat dalam proses pembentukan tulang dan gigi janin.
  • Kontraksi dan relaksasi otot.
  • Fungsi-fungsi saraf.
  • Fungsi normal sel.
  • Cofactor enzim.
  • Pembekuan darah dan tekanan darah.

Kekurangan:
  • Osteoporosis.
  • Pertumbuhan kanak-kanak yang terbantut.
  • Osteomalasia.
  • Rikets.

Sumber:
  • Susu dan produk tenusu.
  • Ikan (Bertulang).
  • Tofu.
  • Kekacang.
  • Brokoli.
  • Bayam.
  • Cekur manis.
  • Makanan yang diperkaya dengan kalsium.

Keracunan:
  • Batu karang (ginjal).

7. Zink

Kepentingan:
  • Pengangkutan untuk Vitamin A.
  • Deria rasa.
  • Penyembuhan luka.
  • Produksi sperma.
  • Perkembangan bayi.
  • Memainkan peranan dalam kebanyakan enzim, hormon (insulin), bahan generik dan protein.

Kekurangan:
  • Kurang selera makan.
  • Tumbesaran kanak-kanak terbantut.
  • Kelembapan pembentukan organ seks.
  • Penurunan fungsi imuniti.
  • Penyembuhan luka yang lambat.

Sumber:
  • Hati.
  • Daging.
  • Ayam/itik.
  • Makanan laut.
  • Kekacang.
  • Bijiran.
  • Kekacang.
  • Bijiran penuh.
  • Keracunan.
  • Demam.
  • Muntah.
  • Cirit birit.
  • Gastrik.
  • Pening.

8. Iodin

Kepentingan:
  • Membantu dalam pengawalan metabolisma dan pembentukan janin.

Kekurangan:
  • Pembesaran kelenjar tiroid (goiter).

Sumber:
  • Makanan laut.
  • Garam beriodin.

Keracunan:
  • Sensasi panas dalam mulut, tekak dan perut.
  • Sakit perut.
  • Demam.
  • Loya.
  • Muntah.
  • Cirit Birit.
  • Hypotyroidism.
  • Goiter.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: myhealth