Benarkah Minum Kopi Dan Teh Panas Meningkatkan Risiko Kanser?

Menikmati minuman teh atau kopi panas dikatakan boleh meningkatkan risiko pembentukan kanser oesophageal, menurut satu kajian yang telah dijalankan dan telah diterbitkan dalam Jurnal Kanser Antarabangsa, dibuktikan dengan kajian ke atas 50,045 individu berusia 40 hingga 75 tahun untuk median 10 tahun.

Kopi panas

"Ramai orang suka minum teh atau kopi dan minuman panas lain dan menurut laporan kami, ia berupaya meningkatkan risiko kanser oesophagal.

"Jadi, anda dinasihatkan menunggu sehingga ia sejuk sebelum minum, " kata pengarang utama Farhad Islami, dari Persatuan Kanser Amerika.

Susulan kajian itu, 317 kes baharu kanser oesophageal telah direkodkan.

Kanser oesophageal merupakan penyakit melibatkan kecacatan sel dalam salur pemakanan yang membesar dengan tidak terkawal.

Menurut Kajian Kanser UK, ia turut dikenali sebagai gullet. Walau bagaimanapun, tidak dinyatakan berapa kekerapan minum teh atau kopi panas sehari yang boleh menyebabkan risiko kanser.

Jadi, buat peminat teh dan kopi panas, bersederhanalah menikmati jamuan kegemaran anda itu.

Wallahu a'lam.

BACA INI JUGA:

sumber: mstar