Ikan Serta Daging Yang Boleh Dan Tidak Boleh Dimakan Ketika Ibu Berpantang

Memang banyak pantang larang semasa berpantang, termasuklah dari segi pemakanan kan? Dari sinilah bermulanya kekurangan nutrisi dan makanan yang seimbang, sedangkan semasa dalam pantanglah ibu-ibu kena mendapatkan semula nutrisi untuk mengembalikan kesihatan badan yang sangat merudum serta untuk menyusukan anak.

Ikan Daging Ibu Berpantang
Gambar hiasan.

Jadi, dalam tempoh berpantang ini, ada beberapa jenis ikan dan daging yang tidak boleh dimakan. Ibu-ibu jangan abaikan kesihatan semasa dalam pantang. Bersabarlah ye.

Ikan Yang Boleh Dimakan:
  • Ikan haruan
  • Ikan yu
  • Ikan selar
  • Ikan gelama
  • Ikan jenahak
  • Ikan merah
  • Ikan tenggiri
  • Ikan kurau
  • Ikan bawal putih
  • Ikan senangin
  • Ikan bilis
  • Ikan haruan menyembuhkan luka, manakala ikan yu membanyakkan susu ibu.

Ikan Yang Tidak Boleh Dimakan:
  • Ikan kering
  • Ikan masin
  • Ikan keli
  • Ikan bawal hitam
  • Ikan terubuk
  • Ikan duri
  • Ikan pari
  • Ikan sembilang
  • Ikan parang
  • Ikan kembung
  • Ikan tamban
  • Ikan cencaru
  • Ikan tongkol

Makanan laut (udang, sotong, kerang)

Ikan yang mengandungi bisa dilarang ibu berpantang mengambilnya kerana ia boleh menyebabkan ibu mengalami turun darah dan bentan.

Ayam Dan Daging Yang Boleh Dimakan:
  • Burung puyuh
  • Burung merpati
  • Ayam hitam
  • Ayam didik
  • Ayam selasih
  • Ayam kampung
  • Daging batang pinang
  • Ayam Dan Daging Yang Tidak Boleh Dimakan:
  • Ayam biasa di pasar, ayam karan (takut gatal kerana ada bahan kimia)

p/s: Setiap orang tidak sama tindak balas badannya terhadap sesuatu jenis makanan.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

-SENTIASAPANAS.COM