RESEPI KERABU PERUT TAUGE

Resepi Kerabu Perut Tauge


 
BAHAN-BAHAN:


250gm perut
30gm tauge
5 batang kacang panjang | dihiris
½ biji bawang besar | dihiris
2 sudu makan udang kering
1 sudu teh kerisik | jika suka
1 sudu makan gula pasir
½ sudu teh garam
¼ biji lemon | diambil jusnya
10 biji cili padi | dihiris
3 sudu makan kelapa kering | disangai kekuningan


CARA MEMASAK:
1. Rebus perut sehingga empuk bersama sedikit garam. Ketepikan.
2. Tumbuk udang kering bersama bawang besar dan cili padi hingga halus.
3. Campurkan rata bahan tumbuk bersama perut dan kesemua bahan lain.
4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa kemudian diperahkan dengan jus lemon. Gaulkan rata.
5. Sedia dihidangkan.

Sumber :  resepi bonda